środa, 4 marca 2009

HERBATA I WINO NEUTRALIZUJA WOLNE RODNIKI

Przeczytałam ostatnio ( Student NEWS) dlaczego zielona herbata i czerwone wino tak korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wiedziałam o tym wcześniej ale nie zastanawiałam się nad szczegółami. Teraz wiem, że zawarte wnich przeciwutleniacze neutralizują szkodliwe wolne rodniki.
Wolne rodniki (utleniacze) albo przedostają się do ciała z zewnątrz, albo powstają w organiżmie. Zdolność wolnych rodników do utleniania związków takich jak tłuszcze, białka a nawet DNA sprawia, ze są one przyczyną poważnych chorób, m.in. miażdżycy i niektórych nowotworów.
Aby zbadać, które substancj najlepej zwalczaja wolne rodniki, w warszawskiej Akademii Medycznej opracowano metode dokładnego pomiaru liczby wolnych rodników w próbce cieczy. Dodajac do próbki dwa testowane produkty i mierząc uubytek wolnych rodników-, można porównać który z nich działa lepeij. Siedem lat badań milionówsubstancji potwierdziło, że najbardziej znanym przeciwutleniaczem jest witamina C. W naturze najbogatszym jej zródłem okazały się owoce dzkiej róży. Bardzo skuteczne zwalczaniu wolnych rodnikow są też czerwone wino i zielona herbata.

Więcej na temat

zielonej herbaty
czerwonego wina
witaminy C
przeciwutleniaczy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz